søndag 26. juli 2015

Ulike straffer i den norske rettsstaten - Samfunnsfag Vg1 / Vg2

For å assistere memoreringsprossesen rabla jeg ned noen humoristiske illustrasjoner på de ulike straffene man kan dømmes til i den norske rettsstaten. Klikk på bildet for å se i full størrelse.


Kjapp oppsummering av de ulike straffene:
  • BOT - Mindre alvorlige lovbrudd
  • SAMFUNNSSTRAFF - Tas hovedsakelig i bruk dersom den som bryter loven er ung. Straffen går stort sett ut på å jobbe et gitt antall timer med samfunnsnyttig arbeid. Dersom man ikke møter opp blir det fengsel isteden.
  • BETINGET FENGSEL - Her har lovbryteren blitt idømt fengselsstraff, men trenger ikke å sone så lenge han/hun ikke begår enda et lovbrudd i løpet av soningsperioden. Skulle dette skje endres dommen til ubetinget fengselsstraff, pluss at ekstra straff legges til på bakgrunn av det nye lovbruddet.
  • UBETINGET FENGSEL - Soning i fengsel. Etter at 2/3 av tiden er ferdigsonet kan man løslates på prøve hvis man har oppført seg bra.
  • FORVARING - Norges strengeste straff. Ikke like voldsom som min illustrasjon, men straffen kan ende med at man blir sittende i fengsel på livstid. Med jevne mellomrom tas saken opp på nytt, for å revurdere hvorvidt individets straff skal fortsettes, og er det enighet om at den bør det, vel, så gjør den det. Forvaring brukes stort sett dersom man anser muligheten for gjentatte forbrytelser som ekstra stor.
 

2 kommentarer:

  1. Ubetinget så er det prøveløslatelse etter 2/3. ikke 75%

    SvarSlett
  2. Haha, ja visst! Takk for at du sier ifra :)

    SvarSlett