søndag 16. august 2015

Forklare hvordan nordlys oppstår, etc. - Læreplanmål i Naturfag Vg1

Læreplanmål i Naturfag, NAT1002

Stråling og radioaktivitet

Forklare hvordan nordlys oppstår, og gi eksempler på hvordan Norge har vært og er et viktig land i forskningen på dette området


Nordlys

Hva og hvorfor?

Årsaken til nordlys er lysemisjon fra atmosfæregassene

Mer spesifikt: nordlyset oppstår ved at solvinder sender ut elektroner, protoner og diverse andre elektrisk ladde partikler som treffer jordatmosfæren. Når dette skjer kolliderer partiklene med forskjellige gassmolekyler som befinner seg 100-300 kilometer opp i atmosfæren. Resultatet er at gassmolekylenes elektroner løftes opp til høyere energinivåer. Når de deretter detter tilbake ned igjen til lavere nivåer utløses lysenergi.

Når emisjonen av lys fra gassene i atmosfæren foregår fører det til at lys i forskjellige farger skapes. Blant annet får vi rødt og gulgrønt lys fra oksygen, og nitrogen skaper andre typer rødnyanser i tillegg til blåfiolett lys.



Hyppigheten avhenger av solaktiviteten

Hvor mye nordlys som forekommer avhenger av aktiviteten på sola. Solflekker er mørke(re) steder på sola, og jo høyere solflekkfrekvens det er, jo oftere får vi nordlys.

Andre årsaker til mye nordlys kan være mange magnetiske solstormer.


Norges deltakelse i nordlysforskningen

Fordi nordlyset stort sett dannes i en oval som strekker seg rundt jordas magnetiske pol, og mye av denne ovalen dekker de nordligste områdene i Norge, betyr det at det alltid har vært optimalt å observere nordlys i Norge - spesielt i Troms og Finnmark. Som følge av dette er det ikke rart at Norge har vært et av foregangslandene for forskning på naturfenomenet.

Fysikkprofessoren Kristian Birkeland (1867 - 1917) var den første som formulerte en teori om hvordan nordlyset oppstår. Enkelt forklart mente han at elektrisk ladde partikler fra sola ble trukket inn mot jordas magnetiske poler og fikk atmosfæregassene til å lyse. Dette var, som vi allerede har sett, ikke langt fra sannheten. Birkeland klarte til og med å demonstrere teorien ved å skape kunstig nordlys i en modell av verdensrommet og jordkloden - modellen het for øvrig «Terrella», og finnes avbildet på tohundrelappen. Dette var åpenbart en svært viktig del av begynnelsen på nordlysforskningen.

Klikk bildet for å lese om "Terrella" på Wikipedia, hvor bildet er hentet fra.


Videre foregår det nordlysforskning flere steder i Norge: Universitetet i Oslo, Bergen og Tromsø. UiT har i tillegg Nordlysobservatoriet til rådighet i forskningen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar