tirsdag 4. august 2015

EUs oppbygning - Samfunnsfag Vg1/Vg2



Et kjapt overblikk over EUs oppbygging, basert på pensumboka DELTA! i Samfunnsfag:


Alle EUs medlemsland har statsledere eller regjeringssjefer sittende i Det europeiske råd. Her finner de ut hva som skal være hovedlinjene i det EU skal gjøre videre.

 

I EU-kommisjonen sitter det representanter som har blitt utpekt av regjeringene til de respektive landene som er inkludert. EU-kommisjonen sørger for at EUs felles interesser blir ivaretatt, og ethvert nytt lovforslag sendes herfra. 

Videre er det kommisjonens oppgave å passe på at lovene som vedtas faktisk følges av medlemslandene.


 

EU-parlamentet er helt enkelt EUs folkevalgte forsamling. 


 

Oppgaven til Rådet for den europeiske union er å ta vare på interessene EU-fellesskapet har. Rådet består av én minister fra hvert medlemsland - 28 i alt. Ministrene som til enhver møter opp reflekteres av hvilke saker som står på agendaen.

Det er EU-parlamentet og Rådet for den europeiske union som sammen står med ansvaret for å vedta og sikre gjennomføringen av lovverket til EU.


Når det fra tid til annen oppstår uenighet eller usikkerhet om hvordan lovene innad i EU skal tolkes, så er det Den europeiske unions domstol som skal dømme. Dette skjer også hvis det innbyggere eller diverse institusjoner går til sak mot en EU-institusjon.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar