søndag 16. august 2015

Typer makt brukt i verdenssamfunnet, etc. - Læreplanmål i Samfunnsfag Vg1/Vg2

Læreplanmål i Samfunnsfag, SAF1001

Internasjonale forhold

Definere begrepet makt og gi eksempler på hvordan makt blir brukt i verdenssamfunnet



I følge læreboka DELTA! defineres makt som følger:

«Makt er evnen til å få gjennomslag for sin vilje, også der man møter motstand.»

Dette gjelder selvsagt på alle nivåer av eksistensen. En løve har mer makt enn en antilope. Foreldre mer makt enn sine barn. USA har mer makt enn Norge. Likevel kan makt utarte seg på mange forskjellige måter. Først tenker man kanskje på evnen til å herske over noen andre, men det kan også utspille seg ved at en stat på den internasjonale arenaen har mulighet til å påvirke andre stater i en bestemt retning.

Tre forskjellige typer makt nevnes:

Økonomisk makt
Dersom en stat har mer tilgang til ressurser (eksempelvis råvarer, teknologi, stort marked) enn andre stater, kan staten få gjennomslag for sin vilje ved å true med å gjøre det vanskeligere for andre å ta del i disse ressursene.

Er det stort marked staten har, kan den true en annen stat med boikott, altså å ikke lenger kjøpe varer og tjenester fra den spesifikke staten.

I motsatt fall, hvis staten har råvarer og teknologi den(de andre) staten(e) trenger, så kan embargo tas i bruk for å skaffe seg makt, hvilket betyr at staten nekter å selge sine ressurser til dette landet.


Militær makt
Den kanskje mest åpenbare typen makt er militær makt. Har en viss stat eller gruppe stater avanserte våpen eller store styrker, så kan de true med krig eller støtte en viss stats fiende(r) med våpen o.l. for å tvinge fram sin vilje.


Ideologisk makt

Ideologisk makt (eller eventuelt overtalelsesmakt) er den tredje og siste formen for makt som nevnes, og handler om makt gjennom å influere andre stater via sine ideer. Dette kan dreie seg om å få andre stater til å innføre sine kulturelle vendinger eller politiske ideer som for eksempel demokratisk styresett med menneskerettigheter som fundament. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar