fredag 24. april 2015

Kapittel 13 - Europa: Fra splittelse til gjenreisning - Repetisjonsspørsmål

Historie Vg3 Påbygging

Kapittel 13
Europa – Fra splittelse til gjenreisning


  1. Hva menes med avnazifisering i Tyskland?
Avnazifiseringen av Tyskland peker mot at de allierte som styrte okkupasjonssonene i landet fratok de som aktivt deltok i den nazistiske politikken sine offentlige stillinger. De skulle også stilles for retten.

Nazister ble erstattet med kommunister i den Sovjetiske sonen, og mange medlemmer av nazipartiet ble sendt til fangeleirer hvor de ble sittende til langt ut på 50-tallet.

Den kanskje grundigste avnazifisering var det USA som gjennomførte, men den ebbet etter hvert ut i 1948 grunnet den kalde krigen. Viktigere å ha støttespillere i vesttyskere enn å rettsforfølge nazistene.

  1. Hva var formålet med kull- og stålunionen?
Kull- og stålunionen ble undertegnet av Frankrike og Tyskland i 1951, og betydde rett og slett at produksjonen av kull og stål skulle ses på som en enhet i landene. De fjernet tollmurene som hadde vært vanlige under mellomkrigstidens proteksjonisme. Videre, via unionen kunne begge landene kontrollere hverandres rustningsindustri.

Økt samarbeid mellom Frankrike og Tyskland ble også opplevd som en garanti mot nye ødeleggende storkriger i Europa.

  1. Hva gikk Romatraktaten ut på?
Etter hvert sluttet Italia, Nederland, Belgia og Luxembourg seg til kull- og stålunionen, samt at landene senere tegnet en avtale i Roma som tok sikte på å innføre felles ytre tollgrenser, felles arbeidsmarked, fri kapitalbevegelse mellom landene, og felles utvikling av kjernekraft. Dette var Romatraktaten, hvis langsiktig mål var en økonomisk og politisk union. Dermed var det europeisk fellesskap, EF, grunnlagt.

Romatraktaten slo fast at målet for Fellesmarkedet var de fire friheter:
    • fri flyt av varer,
    • tjenester
    • kapital
    • arbeidskraft
.. og målet skulle nås innen 1992.

  1. Hvorfor ble EFTA stiftet?
EFTA ble stiftet som en motvekt til EF. Dette fordi Storbritannia i begynnelsen ikke ønsket et like nært samarbeid som Frankrike og Tyskland. De følte seg fortsatt som en stormakt med godt forhold til USA, samt at de var opptatt av å utvikle handelen med sine tidligere kolonier i andre verdensdeler.

EFTA, European Free Trade Association, er det europeiske frihandelsforbundet som innførte tollfrihet på industrivarer blant medlemslandene Sverige, Danmark, Norge, Østerrike, Sveits og Portugal. Derimot er fiskeri- og jordbrukspolitikken holdt utenfor samarbeidet.

  1. Hva menes med at EF gikk i mer overnasjonal retning?
At EF stadig gikk i mer overnasjonal retning betyr at de gjorde vedtak de enkelte medlemslandene var forpliktet til å følge. Integrasjonen mellom landene knyttet seg tettere, det kom til enighet om en felles landbrukspolitikk, og flere og flere saksområder ble overført til Ministerrådet, Kommisjonen, Europaparlamentet og EF-domstolen. I hjertet av integrasjonsprosessen satt det utøvende organet (altså regjeringen i EF), Kommisjonen.

  1. Hvilke land ble medlem av EF i 1973?
Storbritannia, Irland og Danamrk ble nye medlemmer i 1973, men Norge stemte imot i folkeavstemningen året før.

  1. Hva var Stasi i Øst-Tyskland?
Stasi, Ministerium für Staatssicherheit, var et hemmelig politi som overvåket befolkningen. På det meste hadde de 85.000 heltidsansatte og et enormt antall informanter og angivere. De overvåket arbeidsplasser, boligblokker, avlyttet telefoner og åpnet folks private brev. Øst-Tyskland hadde den strengeste overvåkingen av de kommunistiske samfunnene i 60-årene.

  1. Hvorfor gikk prisene på olje opp i 1973?
Prisene gikk opp fordi de oljeproduserende landene, OPEC, reduserte oljeproduksjonen, noe som førte til at prisene ble firedoblet. I Vest-Europa var olje den viktigste energikilden, så dyrere olje fikk derfor alvorlige ringvirkninger. Prisene på ferdigvarer skjøt himmelhøyt på grunn av de stigende produksjonskostnadene.

  1. Hva mente Margaret Thatcher om velferdsstaten?
Hun mente at velferdsstaten var en formynderstat som gjorde menneskene late og uselvstendige. De måtte i større grad kunne ta vare på seg selv uten å måtte ty til sikkerhetsnettet til staten. Som Ronald Reagan, sverget også hun til en liberalistisk økonomi.

  1. Hva var IRA?
I 1969 kjempet protestanter og katolikker mot hverandre i gatene i Nord-Irland. Det katolske mindretallet ble diskriminert, og det protestantiske flertallet nektet å bli en del av det katolske Irland. På den katolske siden sto Den irske republikanske armé, altså IRA. Denne arméen kjempet for en samlet irsk republikk uavhengig av Storbritannia.

  1. Hvilken religion var den dominerende i Slovenia og Kroatia?
Historisk sett katolske.


  1. Hvilke folkegrupper bodde i Bosnia-Hercegovina?
Serbere, kroater og muslimer.

  1. Hvorfor var (er) Kosovo så viktig for serberne?
Fordi historisk sett var Kosovo det serbiske kjerneområdet. Serberne var den største folkegruppen og hadde stor innflytelse på politikken.

  1. Hva skjedde i Srebrenica i 1995?
Over 8000 muslimer ble massakrert av bosnisk-serbiske styrker. De fleste menn, men også kvinner og barn ble drept i området. Under borgerkrigen ble voldtekt brukt som krigsstrategi, med ca. 60.000 voldtatte kvinner.

  1. Hva gikk Daytonaavtalen ut på?
Daytonaavtalen var et fredsforslag som USA fikk partene, FN, EU, NATO og Sovjetunionen til å godta. Bosnia-Hercegovina skulle være en samlet stat, men ble delt i et muslimsk-kroatisk statsforbund og en serbisk republikk.

  1. Hva var formålet med Maastrichtavtalen?
Etter at Tyskland ble samlet i 1990, satset Frankrike på å binde nabolandet til et nærmere samarbeid. Begge landene ville skape en europeisk union med felles økonomisk politikk og felles forsvars- og utenrikspolitikk, og Maastrichtavtalen hadde disse endringene som mål. (Året etter skiftet EF navn til EU, den europeiske union.)

17. Hva gikk EØS-avtalen ut på?

EFTA-landene Norge, Sverige, Island og Liechtenstein var fra 1992 knyttet til EU gjennom EØS-avtalen, som førte til at landene fikk adgang til EUs indre marked der de fire friheter skulle gjelde.

  1. Hva var formålet med ØMU?
Avtalen ØMU, Economic and Monetary Union, kom istand i 2000, og gjorde at alle EU-landene (med unntak av Storbritannia, Danmark og Sverige, må vite) gikk sammen for å føre en felles penge- og valutapolitikk. Denne ble satt ut i livet av en felles sentralbank med hovedkvarter i Frankfurt. ØMU-medlemmene forpliktet seg til ikke å ha for store underskudd på statsbudsjettene, og fra 1. januar 2002 tok de i bruk den nye pengeenheten euro.

  1. Hva er euro?
Pengeenheten som ble takk i bruk av ØMU-medlemmene i 2002, og som ble verdens nest største valuta. Den gjorde det lettere å handle og overføre penger mellom euro-landene. Euroen hindret også valutaspekulasjon og bidro til å holde prisstigningen (inflasjon) under kontroll.

  1. Hva er Schengenavtalen?
Schengenavtalen opphevet grensekontrollen mellom EU-landene. Dette, sammen med det felles politikontoret Europol, skulle de skape et tettere samarbeid for å lettere bekjempe kriminalitet, illegal innvandring og terrorisme.

  1. Hvorfor ble det ikke vedtatt noen EU-grunnlov i 2005?
EU-grunnloven ble ikke vedtatt fordi det gjennom EUs historie har vært uenighet om hvilken retning integrasjonen skulle ta. Tyskland har vært ivrig etter sterk overnasjonal myndighet, mens Storbritannia og delvis Frankrike har ønsket et såkalt «nasjonenes Europa», hvor enkeltstatene fortsatt har mye å si.

Flertallet av velgerne sa derfor nei i Frankrike og Nederland i folkeavstemningene for EU-grunnloven i 2005. Dette førte til at EU-landene måtte utarbeide en ny reformtraktat som ga organisasjonen et mindre overstatlig preg. Grunnlovsidéen ble forkastet sammen med vedtakene om felles nasjonalsang og flagg. Mange håpet imidlertid at reformtraktaten ville skape god balanse mellom nasjonale og overstatlige hensyn, slik at unionen ble mer populær blant innbyggerne, og bedre i stand til å sikre Europas interesser overfor USA, Kina og Russland.

  1. Hva gikk NATOs nye strategi etter den kalde krigen ut på?
Strategien åpnet for at medlemslandene kunne føre krig utenfor NATO-området, dersom det gjaldt kriser og konflikter som truet NATO-landenes sikkerhet, eller at NATO utførte oppdrag for FN.

  1. Hvor operer ISAF-styrkene?
ISAF, International Security Assistance Force, ble opprettet med et FN-mandat for å stabilisere forholdene i Afghanistan.

  1. Hvilke oppgaver har OSSE?
OSSE er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, og har som oppgaver å håndtere kriser samt stabilisere tidligere konfliktområder, eksempelvis i Kosovo etter krigene i det tidligere Jugoslavia i 1990-årene.



Historiebesvarelsene nå tilgjengelig som ebok
(ca. 22000 ord!)

Alle repetisjonsbesvarelser på studentnotaternettsiden er nå tilgjengeliggjort som ebok, for de som ønsker å ta med seg studieressursen "hjem".


Eboka er en god måte å øve seg opp til eksamen på - både for elever og privatister.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar